Manifestacion de las Calandretas a Carcassona

“Sens contractes ajudats, podèm pas pus foncionar”

Las calandretas, son las escòlas occitanas associativas. Se son mobilizadas, aqueste dimars, a l’escasença de la jornada europèa de las lengas, per dire cossí los contractes ajudats son indispensables a lor bon foncionament.

m_off_manif_calendretta-00_00_09_14-3279407
Manifestacion de las calandretas a Carcassona contra la fin dels contractes ajudats – 26 septembre 2017 / © France 3 LR

La fin dels contractes ajudats pòt metre en causa l’existéncia de las Calandretas ? Òc respondon aquestas escòlas occitanas associativas.

« A terme, es la barradura de las escòlas »

Entrevista de Gilbert Oliver, president de la Calandreta de Carcassona : http://france3-regions.francetvinfo.fr/occitanie/aude/carcassonne/manifestation-calendrettes-carcassonne-contrats-aides-on-ne-peut-plus-fonctionner-1335115.html.

« Las escòlas Calandreta son d’escòlas associativas que son en contracte amb l’Estat mas tota la partida « ajudas mairalas, cantina, gardariá » es a la carga dels parents. Doncas, sens contractes ajudats, podèm pas pus foncionar. Vòl dire que deman aurem pas pus de personals dins las escòlas e, a terme, es la barradura de las escòlas e la pèrda de la tradicion de la lenga locala qu’es l’occitan » declara Gilbert Oliver, president de la calandreta de Carcassona.

Aquestas calandretas, escolarizan prèp de 4000 enfants dins 19 departaments francéses. Son doncas mobilizadas, aqueste dimars, en particular davant la prefecture d’Aude a Carcassona, a l’escasença de la jornada europèa de las lengas.

Adaptacion de l’article per Zakaria Soullami. Publicat lo 26/09/2017 sus France3régions.francetvinfo.  http://france3-regions.francetvinfo.fr/occitanie/aude/carcassonne/manifestation-calendrettes-carcassonne-contrats-aides-on-ne-peut-plus-fonctionner-1335115.html