Sent Girons : Un an aprèp sa dobertura, la Calandreta es a l’estrech

Fòto saint Girons

Amb l’arribada dels novèls escolans, los locals actuals se van averar tròp pichòts./ Fòto DDM.

La Calandreta deth Coserans, que se trapa al 36, avenguda Gallieni, à Sent Girons, ven de viure sa segonda dintrada escolara e aculhís 14 dròlles de mairala. Afiliada a la Federacion Calandreta de Miègjorn-Pirenèus, aquesta escòla laíca e associativa met en pratica l’immersion lingüistica en occitan e s’inspire de las pedagogias Freinet e institucionala que balhan la paraula a l’enfant, lo mènan a l’autonomia, regulan la vida de grop e servisson coma vector d’aprendissatge. Utiliza « d’institucions » e d’aisinas pedagogicas que van dins aqueste sens : lo conselh, lo qué de nòu, la correspondéncia, lo trabalh cooperatiu, l’autoavaloracion.

Per  Sebastian Loze, president de la Calandreta, aquesta escòla a tota sa legitimitat sus nòstre territòri e fa viure la lenga e la cultura occitanas al prèp dels pichons. Çò novèl ongan, amb l’augmentacion dels efectius, es la creacion de dos pòstes salariats, una ajuda cargada d’ajudar la regenta en classa e una animatritz peri-escolara en carga de la gardariá e de l’entreten dels locals. Una volontària del servici civic complèta aquesta còla e aurà per mission de far dintrar l’escòla dins un procediment ecociutadan e d’assegurar la mesa en plaça d’una pichòta mediatèca occitana dins l’escòla.

Los parents se mobilizan per far viure aquesta escòla e recampar de fons. Amb l’arribada d’enfants en genièr, puèi en setembre de 2018 , los locals actuals se van averar tròp pichòts e an ja començadas la recèrcas d’un site mai grand.

Dempuèi la dobertura de l’escòla, organizèron un balèti, un concèrt, «Tipi’tchoun» un espectacle per enfants. Participèron al mercat de Nadal, a la fèsta de la Musica, a « Autrefois le Couserans ». Les calandrons cantèron en primièra partida de Nadau, lo 4 d’agost passat, al « Parc des expositions ».Tre la vacanças de la Totsant, un novèl «Tipi’tchoun», seguit d’un gostar se debanarà dins lo jardin de l’escòla.

Contactes : asso.calandreta@gmail.com, tel. 06 88. 69 18 51 ; http ://calandreta-deth-coserans.jimdo.com

Adaptacion d’un article paregut dins La Dépêche du Midi